Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2008 13:07 - 20 години Карнобат има своя Олимпийски шампион
Автор: kombakova Категория: Спорт   
Прочетен: 10962 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 16.10.2009 23:11


 

Олимпийският шампион по борба, заслужил майстор на спорта АТАНАС КОМШЕВ

 

image
В олимпийската 2008 година се навършват 20 години от победата в Сеул на з.м.с. Атанас Комшев. Ние като спортни хора на града е редно да си спомним за него и разкажем на по-младите за този наш невероятен спортист. През  август 1994 година Наско обеща да се срещне с моите учениците, за да им разкаже за Олимпийската си победа. Уви това не се състоя, загина при катастрофа на 12 XI.1994 година . Затова по задочен път  се налага ние да разказваме и припомняме за него. Преди 9 години в детското предаване "Чорап" отредихме рубрика "Не на забравата " и запознахме децата на Карнобат със спортния път на нашия най-голям спортист. Днес в навечерието на 20 годишнината от медала отново трябва да си спомним за него, за да запознаем новите поколения с този невероятен спортист.
"Ако европейските и световни първенства са регионални конфликти, то Олимпиадата е световна война" - казва старши треньора на националният отбор по борба Петър Илков. Атанас Комшев е победител в тази война. Но до тук до годината 1988 е извървял убийствено тежък път. Комшев е знаел цената на своята победа - той не е галеник на съдбата.
Пред журналисти Комшев ще каже : "Радвам се не само на златния медал, но и на това, че опровергах песимизма на много хора които не вярваха в мен. На финала направих това, което знаех, че мога .Имаше време когато се чувствах като обречен..., защото у нас е най-къс пътя от "Осанна" до "Разпни го".Аз трябваше да преодолявам самия себе си и да убедя всички треньори които бяха против мен. Но в крайна сметка удовлетворение за мен беше, че участвах в олимпийския отбор на България".
Знаел е, че това е неговия съдбоносен час, а Сеул неговата обетована земя. Това е неговия звезден връх, върхът на шампиона, когато се изправя на най-високото стъпало, облян от могъщите вълни на българския химн.
"Аз бях олимпийски шампион. Всичко е свършено, всичко започва отначало.Целият живот е борба, спортът само ни учи как да я водим по-добре. Всеки път върхът се покорява по-нов маршрут ".

"Атанас Комшев бе "Александър Македонски" на тепиха."
                                          професор Райко Петров

"Той бе кавалер не само на тепиха, но и в живота".
                                      з.м.с.Александър Томов

 

 

Искам да благодаря на семейството на олимпийският шампион   з.м.с. АТАНАС КОМШЕВ , че ми дадоха възможност да докосна спортните му реликви. Да държа в ръцете си всички грамоти , купи , медали,  снимки, да докосна олимпийският му костюм, спортното му яке , бе чест за мен. От семейството и интернет разбрах, че  са решили да предоставят целия  спортен архив на шампиона на музея на спорта в София към НСА, но все още нямат  резултат. Ако това не стане ние карнобатлии трябва да направим всичко възможно и да намерим място където да изложим  екзпозиция от спортните трофеи на Наско.Това богатство не трябва да стои в домът му,трябва да излезе и бъде като учебник по ФВС за младите поколения,дори да се включи като туристически спортен обект за посещение.  Всеки трябва да има възможност да се докосне до историята на карнобатският спортист. Това е начин да покажем уважението си към него.Да сме сигурни , че посещавайки музея  или разглеждайки спортният кът в родният му град всеки ще научи спортната история на големия български спортист з.м.с.АТАНАС КОМШЕВ.

 

 

                  Ние ще продължим рубриката на живота:"Не на забравата".

 

 

              СПОМНЕТЕ СИ ЗА НАСКО КОМШЕВ ! ТОЙ ГО ЗАСЛУЖАВА !

 








Гласувай:
0



1. viovioi - браво!!
06.08.2008 10:12
Не трябва да забравяме героите си!!
цитирай
2. анонимен - Злати
08.08.2008 14:30
Пожелавам на всички борци и на мен..да трагнат по неговия път.Защото борбата не е спорт за развлечение а това истинският спорт за мен.Лично аз тренирам борба от вече година.Имам две 3-ти места.И сам доволен от себе си.И така нека всеки борец бъде като нашия съгражданин АТАНАС КОМШЕВ
цитирай
3. анонимен - Злати
13.08.2008 13:46
Вече имаме медалист от олипмиадата в Пекин.Янакиев стана трети след успорвана среща.Пожелавам му всичко най хубаво и много успехи в борбата.А относно АТАНАС КОМШЕВ.Г-жо Комбакова тази тема е супер нека нашите съграждани да знаят какъв човек е имало в Карнобат.
цитирай
4. анонимен - Емил Жечев
08.09.2008 14:29
Добър човек добър Спортист всичко което започва с "ДОБЪР" той го заслужава.Адмирации за поста.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kombakova
Категория: Спорт
Прочетен: 1174166
Постинги: 105
Коментари: 941
Гласове: 7131
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930